Verkoop van percelen grond Griftdijk Noord, Margaretha van Mechelenweg en Dijkstraat Nijmegen aan VanWonen, BPD Ontwikkeling en Talis (22 april 2025)

1. De gemeente Nijmegen (hierna: de Gemeente) is voornemens één-op-één (onderhands) te verkopen aan VanWonen Projecten B.V., (hierna: Koper) een gedeelte van de percelen grond, kadastraal bekend:

gemeente Nijmegen, sectie F, 1104 en 2196, tezamen groot circa 16.441 m²;

2. De Gemeente is voornemens één-op-één (onderhands) te verkopen aan BPD Ontwikkeling B.V., (hierna: Koper) een gedeelte van de percelen grond, kadastraal bekend:

gemeente Nijmegen, sectie F, 14 en 2196, tezamen groot circa 11.082 m²;

3. De Gemeente is voornemens één-op-één (onderhands) te verkopen aan Stichting Talis, (hierna: Koper) een gedeelte van de percelen grond, kadastraal bekend:

gemeente Nijmegen, sectie F, 14 en 2196, tezamen groot circa 2.236 m²;

gemeente Nijmegen, sectie F, 2196, groot circa 2.496 m²;

gelegen tussen de Griftdijk Noord, de Margaretha van Mechelenweg en aan de Dijkstraat te Nijmegen voor de realisatie van woningbouw.

Motivatie

De Gemeente is van mening dat de drie genoemde Kopers als enige serieuze gegadigde op basis van de volgende objectieve, toetsbare en redelijke criteria, in aanmerking komen voor de aankoop van de percelen grond ten behoeve van woningbouw:

1. en 2. Uitgifte aan VanWonen Projecten B.V. en BPD Ontwikkeling B.V.

a. Gemaakte afspraken

De Gemeente, BPD en AM B.V. en AM Grondbedrijf B.V. (Van Wonen is middels een akte van contract overneming in de plaats getreden van AM) zijn in 2013 overeengekomen dat deze ontwikkelaars in de Waalsprong een ‘right of first refusal’ ontvangen. Deze ontwikkelaars zijn beide met hun reeds ingenomen grond- of contractuele positie gekwalificeerd  als de enige serieuze koopgegadigde.

NB:  In het kader van het voorgaande zij vermeld dat de Gemeente in de Nota Grondbeleid 2024  heeft vastgelegd dat de verkoop van een perceel grond ten behoeve van de nakoming van een aangegane verplichting, zoals een bouwclaimovereenkomst, specifiek geldt als een objectief, toetsbaar en redelijk criterium bij het bepalen van een geschikte gegadigde.

b. Intentieovereenkomst haalbaarheidsstudie

De Gemeente, BPD en VanWonen hebben in januari 2023 een intentieovereenkomst voor een haalbaarheidsstudie getekend met de intentie om deze ontwikkeling op te pakken. Op grond van de intentieovereenkomst kunnen BPD en VanWonen gezamenlijk nog 208 woningkavels met een aanvulling van 46 in het Projectgebied realiseren. De uitkomsten van deze studie maken het mogelijk voor de Gemeente om met, BPD en VanWonen dit voornemen uit te werken naar koop-realisatieovereenkomsten.

c.  Tijd

De Gemeente heeft er belang bij dat dit Projectgebied op korte termijn wordt ontwikkeld/gerealiseerd gezien de behoefte aan (betaalbare) koopwoningen. Deze ontwikkelaars brengen ervaring en kennis samen met de nieuwbouw van woningen alsmede parkeervoorzieningen in complexe binnenstedelijke gebieden.

Deze ontwikkelaars hebben op basis van ervaringen in Nijmegen en andere steden aangetoond deze complexe opgaven aan te kunnen. Daarnaast zijn zij, wat betreft het woningbouwprogramma en de parkeervoorziening, in het Waalfront inhoudelijk en logistiek aan elkaar verbonden en van elkaar afhankelijk.  

3. Uitgifte aan stichting Talis

a. Prestatieafspraken met de Corporaties

Binnen de Gemeente is grote behoefte aan sociale huurwoningen en betaalbare huurwoningen in het middensegment (middenhuur). De Gemeente heeft met de Corporatie(s) in 2019 prestatieafspraken gemaakt en deze tevens vastgelegd in de Samenwerkingsagenda Wonen 2021-2025. Via deze prestatieafspraken heeft de Gemeente grip op de beschikbaarheid en de betaalbaarheid van de (sociale) huurwoningen en de kwaliteit daarvan.  

b. Toegelaten instelling

Stichting Talis is een toegelaten instelling die uitsluitend in het belang van de volkshuisvesting werkzaam is in de Gemeente als bedoeld in artikel 19 Woningwet. De Gemeente werkt ook met deze toegelaten instelling samen voor de realisering en het beheer van sociale huurwoningen en legt de afspraken vast in prestatieafspraken.  

Corporaties zijn vanwege hun status als toegelaten instelling gehouden de door hen te realiseren huurwoningen op basis van de door de rijksoverheid gereguleerde huurprijzen voor sociale woningen te exploiteren en zij staan onder toezicht van de rijksoverheid. Op deze wijze is gegarandeerd dat de woningen beschikbaar zijn en blijven voor de beoogde doelgroepen.  

De Gemeente acht deze garantie van groot belang, reden waarom zij voor de realisering en het beheer van nieuwe sociale huurwoningen bij voorkeur met toegelaten instellingen samenwerkt. Andere partijen kunnen namelijk niet dezelfde garanties bieden met betrekking tot beschikbaarheid en het beheer van de huurwoningen voor de doelgroepen.

NB:  In het kader van het voorgaande zij vermeld dat de Gemeente in de Nota Grondbeleid 2024  heeft vastgelegd dat de verkoop van een perceel grond aan een woningcorporatie die binnen de gemeentegrens op grond van de Woningwet als toegelaten instelling is erkend én waarmee de gemeente prestatieafspraken maakt, specifiek geldt als een objectief, toetsbaar en redelijk criterium bij het bepalen van een geschikte gegadigde.

Bezwaar- en vervaltermijn

Indien u het niet eens bent met dit voornemen, dan dient u uiterlijk 21 kalenderdagen na publicatiedatum, dus op: 13 mei 2025 vóór 12.00 uur, een reactie inclusief toelichting te versturen  aan: kavelsvastgoed@nijmegen.nl t.a.v. mw. R. Cremers onder vermelding van: ‘Koudenhoek-Noord’.  

Als u niet op tijd en duidelijk reageert, verliest u uw recht om bij de rechter bezwaar te maken of schadevergoeding te eisen. De Gemeente en de Koper zouden immers onredelijk worden benadeeld indien pas na deze termijn alsnog tegen het besluit of het voornemen tot het aangaan van de overeenkomst op zou kunnen komen.

De Gemeente publiceert dit voornemen op: www.kavelsvastgoed.nijmegen.nl.  

Met deze publicatie geeft de Gemeente uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad d.d. 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778).